Агроменеджмент

Самое интересное за неделю с 03 по 09 января 2022 года

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас

Calendarul apicultorului pentru luna ianuarie
Luna ianuarie este începutul de an nou calendaristic, pentru apicultură fiind luna în care iernarea albinelor este în plină desfăşurare având caracteristicile ei specifice.Din punct de vedere meteorologic ianuarie este în general o lună geroasă cu zile în care se instalează mase de aer polar şi viscol. Cu toate acestea, pot apărea şi zile însorite cu temperaturi care pot ajunge până la 10-12ºC.
Detalii.

Этой зимой развивайте свой бизнес с FinComBank и промо-акцией на Кредиты АГРО
Зима — это самое подходящее время для планирования дел на целый год. Ваш надежный партнер, FinComBank, радует вас быстрым и надежным решением для финансирования - зимним предложением на Кредиты АГРО. Начните 2022 год с новыми планами, идеями и возможностями. Сейчас подходящее время для развития вашего бизнеса и достижения новых вершин. Развивайте свой бизнес с помощью краткосрочного финансирования от FinComBank.
Воспользуйтесь специальными условиями по Кредитам АГРО:
- Сумма - до 1 500 000 лей
- Срок - до 12 месяцев
- Залог – будущий урожай сельхозпродукции
Период акции: 27.12.2021 - 31.05.2022.
Детали.

Польские фермеры обвинили главу T.B.Fruit в нанесении ущерба на сумму 93 млн грн
Ряд польских садоводов, выращивающих яблоки, обвинили украинского бизнесмена Тараса Барщевского и его концерн в многомиллионном мошенничестве. Бизнесмен якобы закупал у польских фермеров яблоки в промышленных масштабах, но не заплатил за них.
Детали.

Cea mai mare fermă de vaci de lapte din Europa se confruntă cu probleme
Cea mai mare fermă de vaci de lapte stârnește un val de discuții sociale și politice. Exploatația gigant urmează să aibă un efectiv de 23.000 de capete de bovine pentru lapte și va fi construită în nordul Spaniei. Contestatarii proiectului celor de la Valle De Odieta sunt organizația Greenpeace, localnicii, dar și fermierii spanioli.
Detalii.

Oleg Tofilat: ”Reabilitarea Î.S. "Calea Ferată din Moldova" reprezintă o prioritate de nivel național”
Infrastructura învechită, angajați necalificați, datorii mari acumulate, model de afaceri depășit și costurile ridicate de întreținere reprezintă unele dintre problemele majore de soluționat pentru a realiza modernizarea Î.S "Calea Ferată din Moldova", directorul căreia susține că se va realiza în decursul a 3-5 ani. Oleg Tofilat a făcut pentru Agroexpert rezumatul anului 2021, când a venit la cârma instituției, dar și prioritățile setate pentru noul an, care abia a început.
Detalii.

Рынок удобрений: дефицит предложения сбалансируется снижением платежеспособного спроса
В ситуации резкого подорожания минеральных удобрений, на первый взгляд, причинно-следственная связь очевидна. Во-первых, беспрецедентно выросли цены на природный газ – сырье для производства удобрений. Во-вторых, в РФ на правительственном уровне в октябре принято решение об ограничении экспорта азотных удобрений на протяжении всего сельхозсезона-2022. Однако всегда важны детали, во многом меняющие смысл происходящего и выводы. Постараемся их учесть.
Детали.

MAIB: ребрендинг, «полевые» сотрудники и новые продукты для аграриев молдовы
Вице-председатель maib Андрей Глеватцкий (Andrii Glevatskyi) в интервью с редактором AGROEXPERT ответил на ряд вопросов:
- С чем связано решение о ребрендинге?
- Изменится ли политика банка по отношению к клиентам из агропромышленного сектора после ребрендинга?
- Какие решения предложит maib клиентам в кризисное время?
- Как получить кредит небольшим фермерам, которые зачастую не располагают существенными залогами?
Детали.

Cursuri pentru apicultorii care vor să beneficieze de subvenționare
Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova(ANARM) anunță organizarea cursurilor de instruire pentru apicultorii care doresc să depună dosarul la programele de subvenționare.
Detalii.

Ceaiuri pentru albine puternice și sănătoase
Ceaiurile pentru albine se fac prin opărirea diverselor plante medicinale și prezentate deci ca infuzii. Ele sunt date albinelor în hrănirea stimulentă, cât și în cea medicamentoasă.Primul ceai recomandat poate fi cel de cuișoare, ori cel obținut dintr-o combinație de șase plante: mușețel, cimbrișor, coada șoricelului, melisă, busuiocul cerbilor, coji de portacale și foarte puțin pelin, dând rezultate foarte bune.
Detalii.

А что в Молдове с ценами на пшеницу и хлеб?...
Сделав непродолжительную паузу на рождественские каникулы, с первых дней 2022 года котировки товаров зерновой группы на европейских биржах опять поползли вверх. Пока медленно, но, судя по всему, уверенно. Как считают многие рыночные аналитики, поводов для снижения цен на основные виды зерновых и масличных культур в краткосрочной перспективе не просматривается. Китай последовательно скупает биржевые продовольственные (и энергетические) ресурсы. Россия ввела жесткие ограничения на экспорт минеральных удобрений и, опять-таки, зерна. Мировой и европейский рынок на эти факторы реагирует повышением цен. Этот процесс не может обойти стороной маленькую Молдову.
Детали.

Victoria Rusnac: ”Japonezii știu să aprecieze calitatea produselor noastre”
Apicultoarea din Durlești, Victoria Rusnac a demonstrat că orice poate deveni realitate, dacă știi să îți urmărești scopul și respecți toate etapele necesare, mai ales când este vorba de calitatea produselor. Antreprenoarea a reușit în 2021 să inițieze exportul produselor sale din miere de albine și pomușoare congelate tocmai în Japonia.
Detalii.

Adrian Verlan: ”Creștem mistreți acum la fermă, deși părinții au avut oi toată viața”
Dacă unii văd porcii mistreți ca pe niște simple animale sălbatice, pentru familia lui Adrian Verlan aceștia au constituit o direcție nouă de activitate. În prezent, au în îngrijire 20 de mistreți, însă cum afacerea este la început de cale, planurile familiei Verlan din Anenii Noi sunt destul de promițătoare.
Detalii.

Modele de adăposturi pentru porci: cum le construim și unde le amplasăm
Adăpostul pentru porci trebuie să asigure o izolare corespunzătoare, să fie ventilat pentru a menține un mediu adecvat în privința temperaturii, curenților de aer, condenării vaporilor, nivelului particulelor de praf, a amoniacului etc. pe tot parcursul anului.
Detalii.

Îngrijirea răsadurilor de ardei gras
Obţinerea unor răsaduri de calitate pentru culturile timpurii necesită multă atenţie. Răsadul este gata de repicat din momentul în care poate fi manevrat fără riscul de a fi rupt sau deteriorat în cursul operaţiilor de repicare. Este bine să aibă două frunze adevărate formate şi un sistem radicular bine dezvoltat. Întârzierea repicatului duce inevitabil la alungirea tulpinii, cu efecte negative grave pe termen lung.
Detalii.

Când fermierii vor beneficia de ajutor financiar în cadrul proiectului MAC-P
Ministerul Agriuclturii și Industriei Alimentare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul "Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)" au semnat în decembrie 2021 un acord, datorită căruia Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 3,1 milioane de dolari SUA, din partea Băncii Mondiale, pentru dezvoltarea agriculturii durabile.
Detalii.

Prețul la rapiță a depășit 800 de euro/to. Factori care influențează prețul
Prețul la rapiță a trecut peste 800 de euro per tonă, depășind toate previziunile anterioare. Este un preț de aproape două ori mai mare decât au primit fermierii pentru aurul negru la începutul lui 2021.
Detalii.

VIDEO: Cum asigură apicultorii condiţii de iernat pentru albine
Deşi sunt înzestrate cu capacitatea de a supravieţui temperaturilor scăzute din timpul iernii, albinele, dacă nu au condiţii de adăpost şi hrana necesară pot să nu reziste până în primăvară. Din acest motiv, apicultorii urmăresc cu multă atenţie modul în care iernează familiile de albine.
Detalii.

Seră îngropată în pământ: cum să cultivi legume și iarna
Sera îngropată în pământ sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar și iarna, când temperaturile exterioare sunt negative. Construcția nu este una complicată și nici scumpă. Costă circa 300 de euro și o puteți găsi la diferite magazine.
Detalii.

Când se altoiesc pomii: reguli de bază
Pentru a răspunde la întrebarea când se altoiesc pomii este bine să se cunoască ce metodă de altoire se va utiliza, precum și specia de pomi. Totuși, există două mari perioade în care se pot altoii pomii: primăvara devreme, începând cu februarie, martie; precum și pe parcursul verii și al toamnei (până în septembrie inclusiv).
Detalii.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!