В Молдове

13 agricultori au depus cereri pentru Creditul Agricol de Urgență

Автор: AgroExpert
cereri pentru Creditul Agricol de Urgență - agroexpert.md

În perioada 1 - 11 martie au fost recepționate 13 cereri de garantare pentru Creditul Agricol de Urgență, instrument financiar destinat producătorilor de cereale. Din totalul cererilor depuse, 10 au fost aprobate.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), programul care prevede acordarea de credite în valoare de până la 500 de mii de lei fiecărui solicitant, a înregistrat până acum o cerere totală de aproximativ 4,95 milioane de lei.

Creditul Agricol de Urgență este singurul produs de acest gen care beneficiază de o garanție din partea statului în valoare de 90%. Totodată, este unicul produs garantat de stat accesibil clienților băncilor comerciale din categoria substandard.

Băncile comerciale participante la program sunt responsabile pentru analiza detaliată a fiecărei cereri, conform politicii și procedurilor interne, cu admiterea criteriilor specifice categoriei substandard:

  • situația financiară înrăutățită;
  • întârziere la recuperarea plăților de la 91 până la 180 de zile;
  • fluxurile mijloacelor bănești care constituie o garanție personală estimate a fi insuficiente pentru executarea regulată a obligațiunilor/executarea garanției;
  • alți factori similari care constituie motive pentru clasificarea creditului ca substandard.

Te-ar putea interesa și: Credite pentru producătorii de cereale: Ce acte trebuie să prezinte

Precizăm că, Produsul de garantare „Credit Agricol de Urgență” a fost conceput și dezvoltat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului la inițiativa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Produsul va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024.

Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.

Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune

Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.

Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!