В Молдове

Câte cereri pentru Creditul Agricol de Urgență au fost aprobate

Автор: AgroExpert
cereri pentru Creditul Agricol de Urgență - agroexpert.md

263 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență au fost recepționate în perioada 1 martie - 15 mai. Dintre acestea, 260 au fost aprobate.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cei mai mulți solicitanți sunt din raionul Cantemir.

Precizăm că, instrumentul financiar este conceput pentru agricultorii micro și mici care cresc cereale. Astfel, agricultorii pot obține credite cu o valoare maximă de 500.000 de lei, fiind garantate de stat în proporție de 90%.

Instrumentul poate fi accesat inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor BNM.

Află și: Creditul Agricol de Urgență: Ce înseamnă categoria substandard

Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii se adresează băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.

Te-ar putea interesa și: Credite pentru producătorii de cereale: Ce acte trebuie să prezinte

Amintim că, Produsul de garantare „Credit Agricol de Urgență” a fost conceput și dezvoltat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului la inițiativa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Anterior, fermierii s-au arătat îngrijorați de refuzurile primite din partea băncilor. Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROEXPERT că urmează să fie organizată o întâlnire în cadrul căreia se va discuta această situație.

Recomandăm și: Fermierii, îngrijorați că nu pot accesa Creditul de Urgență. Răspunsul MAIA

Ședința, care a durat aproape trei ore, s-a încheiat fără a oferi soluții concrete pentru a îmbunătăți situația. Agricultorii prezenți la discuții s-au arătat nemulțumiți de lipsa progresului în ceea ce privește facilitarea accesului la Creditul Agricol de Urgență. 

Află și: Fermierii sunt nemulțumiți: Discuțiile despre Creditul de Urgență, fără rezultat

În acest context, Asociația Forța Fermierilor a cerut ca persoanele-factori de decizii din Parlamentul Republicii Moldova să organizeze ședința de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica o soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, cât și Creditul Capital de Lucru.

Citește și: Fermierii n-au acces la Creditul de Urgență: Cer o întâlnire cu Anca Dragu

Ulterior, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege pentru a facilita accesul producătorilor de cereale la creditul agricol de urgență.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!