Știri din Moldova

Expert, despre protestul agricultorilor: „Organizat spontan poate duce doar la soluții de moment”

Author: AgroExpert
expert protest agricultori - agroexpert.md

În contextul actualului protest al agricultorilor din Republica Moldova, expertul în politici economice de la „IDIS Viitorul”, Viorel Chivriga, a subliniat că deși protestul este pașnic, el provoacă unele întrebări.

„Actualul protest al agricultorilor este admisibil, pașnic. Totuși, provoacă unele întrebări: De ce anume Piața Marii Adunări Naționale, care este un loc sfânt pentru Moldova și pentru moldoveni? De ce participă numai unele categorii de agricultori sau chiar din cei care nu fac agricultură? Era posibilă o discuție generală la care să participe cea mai mare parte a agricultorilor pentru a rezolva niște probleme, care sunt foarte importante pentru agricultura Moldovei?”, afirmă Viorel Chivriga, în cadrul unei dezbateri organizată de IPN.

Expertul a atras atenția asupra faptului că, protestele organizate spontan pot duce doar la soluții de moment sau la absența unor rezultate concrete. Totodată, în condițiile actuale, marcate de războiul din țara vecină există riscul de politizare. 

„Protestele care sunt organizate spontan duc la niște soluții de moment în cel mai bun caz sau la nimic. Este riscul de politizare a curentului care vine din partea agricultorilor și e un lucru neadmisibil, mai ales în niște condiții care sunt foarte neprielnice pentru Republica Moldova. Am în vedere războiul din țara vecină. Există probleme enorme legate de comercializarea produselor agricole, care de fapt era o sursă pentru exporturi și o altă problemă este pierderea piețelor tradiționale, care au existat până acum. De ce doar acum oamenii își dau întrebarea de ce erau tradiționale”, a explicat Viorel Chivriga.

Expertul în politici economice de la „IDIS Viitorul”, Viorel Chivriga, a concluzionat că este crucial să se analizeze perspectivele și soluțile care să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol în Republica Moldova.

„Acum trebuie să le spui agricultorilor ce poate face statul cu autoritățile și cu celelalte categorii de operatori economici și sunt si alte sectoare în afară de agricultură în Republica Moldova anume ca să fie depășite aceste situații conjuncturale”, a precizat Chivriga.

Amintim că, protestul agricultorilor se suspendă, iar agricultorii și-au retras tehnica agricolă din Piața Marii Adunări Naționale.

Aceasta după ce mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.

Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea

Amintim că, fermierii au solicitat de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.

Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat

Te-ar putea interesa și: Agricultorii protestează la Președinție: Au adus paie și bălegar

Totodată, agricultorii, nemulțumiți de lipsa de soluții concrete din partea autorităților, i-au adus prim-ministrului, Dorin Recean, un sac cu bălegar și paie. Aceștia au accentuat că timp de două săptămâni de când protestează în Piața Marii Adunări Naționale nu au obținut nici un rezultat. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi.

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!