Moldova

Fermierii se pregătesc de proteste! Ce revendicări au

Author: Lidia Danila
Fermierii se pregătesc de protest - agroexpert.md

Mai mulți agricultori din Republica Moldova vor ieși la protest pe 18 decembrie în fața Guvernului, iar pe 19 decembrie în fața Parlamentului. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri legislative și economice pentru oprirea colapsului din agricultură, atunci se vor organiza proteste masive în toată țara.

„Criza din agricultura Republicii Moldova se adâncește pe zi ce trece, iar Guvernul nu a înțeles că fără măsuri eficiente și cât mai urgente suferă bugetul public, lucrătorii bugetari și populația țării, lucru resimțit deja de fiecare cetățean în măriri mizere de pensii, salarii bugetare sau compensații. Ultimul exemplu al tergiversării adoptării unor măsuri pentru salvarea situației din agricultură ar fi  avizarea întârziată de către Guvern a proiectului de Lege 354, elaborata de deputatul Alexandru Trubcă împreuna cu asociațiile de fermieri pentru depășirea crizei secetei si adoptarea căreia a fost promisă de dl Igor Grosu încă pe 5 decembrie. Atenționăm că proiectul respectiv nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat”, explică Forța Fermierilor într-o notă emisă presei.

Asociația în prezent are următoarele revendicări:

  1. Aprobarea urgenta proiectului legii secetei in redacția deputatului Trubcă;
  2. Prelungirea licențierii importului cerealelor si oleaginoaselor pana la 31 decembrie 2025;
  3. Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;
  4. Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;
  5. Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.

„Cel mai evident lucru demonstrat de acest Guvern este că apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați. Din acest motiv Asociația Forța Fermierilor dacă nu va fi auzită, va solicita demisia Guvernului, iar protestele masive ulterioare se vor putea transforma în unele politice”, mai adaugă agricultorii.

Precizăm că, AGROEXPERT a solicitat o reacție de la Guvern, însă responsabilii nu au comentat deocamdată declarațiile Asociației.

Află și: Avizul la proiectul de lege cu privire la secetă a fost scos de pe ordinea de zi

Amintim că, pe 10 decembrie în Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului de lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 (Nr.354/2024).

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a accentuat pentru AGROEXPERT că această lege este esențială, dar vine cu o întârziere semnificativă.

„Legea de a fi instituit un moratoriu la plata datoriilor este pe cât de importantă, pe atât de întârziată. Ne-am dorit să fie o lege care să nu poată fi ocolită, să aibă prevederi clare și să apere agricultorii”, declară acesta.

Recomandăm și: Bădărău, despre moratoriu la plata datoriilor: Lege întârziată, dar importantă

Amintim că, pe 4 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda au propus aprobarea unei noi legi, în care să se regăsească norme din legea aprobată anterior de Parlament cu privire la măsurile de sprijin pentru fermieri, dar care să conțină și prevederi noi, menite să asigure impactul corespunzător al măsurilor protective propuse. Proiect care va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.

Astfel, s-a propus instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante (inclusiv majorări și/sau penalități de întârziere) acumulate de agricultori până la data intrării în vigoare a legii, precum și a ratelor/plăților care urmează a fi onorate până la data de 31 octombrie 2025. Beneficiari ai acestui moratoriu vor fi și furnizorii de inputuri, adică companiile din lanțul valoric agricol care au furnizat către fermierii din Republica Moldova material semincer, fertilizanți sau pesticide/ierbicide. 

Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a făcut apel la toate instituțiile statului pentru a facilita adoptarea și promulgarea legii de a fi instituit un moratoriu la plata datoriilor. Potrivit agricultorilor, această măsură poate salva pe cei care încă nu au fost executați sau chemați în procedură de faliment.

Citește și: Forța Fermierilor cere adoptarea urgentă a moratoriului la plata datoriilor

Anterior, AGROEXPERT a scris despre modificarea legii care prevede sprijinirea agricultorilor afectați de secetă.

„Am înregistrat Proiectul de Lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024. Proiectul înregistrat vine cu un șir important de îmbunătățiri a Legii 240/2024”, specifică Alexandr Trubca.

Află și: Fermierii au fost auziți? Legea cu privire la secetă va fi modificată

Amintim că, Forța Fermierilor, din start, a avut o poziție critică față de legea secetei. Aceasta a înaintat mai multe propuneri pentru modificare legii, inspirate din conținutul ordonanței de urgență din România.

„A devenit evident pentru toată lumea, că legea nr. 240 practic nu are efect în vederea stopării falimentului miilor de fermieri, care în mod discriminatoriu nu au căzut sub incidența acestei legi. Dar din cauza multor ambiguități nici agricultorii, vizați în prezentul act normativ, nu au obținut beneficiile necesare. În prezent are loc hărțuirea masivă a fermierilor micro, mici și mijlocii de către creditori cu aplicarea procedurilor de executare silită. Falimentul sutelor și posibil a miilor de fermieri mici și mijlocii este în plin proces de desfășurare, agricultura țării intră deja în colaps, iar consecințele acestei situații se resimt prin micșorarea drastică a veniturilor planificate la bugetul de stat, care anul acesta va apropia deficitul bugetului de stat la peste 10 miliarde de lei spre final de an fiscal”, mai menționează fermierii.

Te-ar putea interesa și: Bani pentru fermierii afectați de secetă: Câte cereri au fost aprobate

Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare. Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

Totuși, Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.

Recomandăm și: Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției

Apoi, fermierii protestatari au anunțat că vor participa pe 25 septembrie la discuții cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea vine în contextul nemulțumirilor legate de legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor.

Citește și: De la protest, la discuții: Fermierii se vor întâlni cu Maia Sandu

Totuși, aceștia s-au arătat indignați că întrevederea a fost cu ușile închise

Află și: Fermierii au înaintat câteva cerințe președintei. Ce spune Maia Sandu

Potrivit fostului director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, articolele 3, 4 și 6 ale prezentei legi sunt în disonanță și creează confuzii.

Recomandăm și: Legea privind amânarea datoriilor: Care articole creează confuzii printre fermieri

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!