Știri din Moldova

Reacția lui Slusari privind refuzul lui Bolea de a institui un moratoriu

Author: AgroExpert
Slusari refuzul de a institui moratoriu - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, a respins instituirea moratoriului solicitat de Forța Fermierilor, susținând că acest lucru nu se încadrează în prevederile legale, iar Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) nu are această atribuție. În acest context, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a specificat că „CSE poate să decidă să fie transferați din bugetul de stat 1,4 mld de lei către Gazprom, însă pentru salvarea agricultorilor și satelor nu are suficiente atribuții”.

Alexandr Slusari se arată nemulțumit de decizia ministrului Agriculturii de a refuza instituirea moratoriului. Acesta a explicat că, într-un comunicat emis de MAIA, Vladimir Bolea menționa: „este important ca documentul să reflecte problemele agricultorilor afectați de secetă și de prăbușirea prețurilor la cereale. În etapa finală, cadrul de acțiuni va fi supus votului Comisie pentru Situații Excepționale”. Pe 30 noiembrie 2023, ministrul Vladimir Bolea a susținut un briefing de presă unde a precizat: „așa zisul moratoriu solicitat din partea fermierilor nu poate fi instituit. Argumentul este că acest lucru nu se încadrează în prevederile legale. Mai mult decât atât, chiar și Comisia pentru Situații Excepționale nu are această atribuție”.

Te-ar putea interesa și: Bolea: Moratoriul propus de către Forța Fermierilor nu poate fi aplicat

„Așa arată minciuna ministrului agriculturii. Din păcate, nu este prima și mă tem că nu e ultima. Câteva zile, reprezentanții fermierilor onest și sincer au muncit împreună (așa am crezut noi) asupra mecanismului moratoriului țintit (așa cum a propus domnul ministru) pentru salvarea micilor agricultori de faliment. La solicitarea lui Bolea practic de la zero am pregătit proiectul Dispoziției CSE”, punctează directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Totodată, Alexandr Slusari a adăugat că: „CSE poate să decidă să fie transferați din bugetul de stat 1,4 mld lei către Gazprom, însă pentru salvarea agricultorilor și satelor Comisia nu are suficiente atribuții”.

Potrivit acestuia, agricultorii au anunțat că, în absența unei întâlniri cu conducerea țării, agricultorii vor ieși luni la protest.

Amintim că, fermierii au solicitat de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.

Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat

Amintim că, mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.

Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!