Legislativul a adoptat, pe 4 iulie, proiectul de lege care prevede licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase. Documentul a fost susținut în ambele lecturi de 75 de deputați.
Prin modificările la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător se propune ca importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, meslinul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, să fie permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Această prevedere va fi valabilă până la 31 decembrie 2024. La propunerea ministerului de resort, acest termen va putea fi extins cu cel mult 12 luni.
Cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de persoanele juridice sau fizice care desfășoară următoarele activități economice: creșterea animalelor; fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.
Licența de import va fi eliberată gratuit. Persoanele care au primit licența de import nu vor avea dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate.
Recomandăm și: Liber la importuri: Ce cantitate de cereale și oleaginoase a fost importată
Potrivit autorului inițiativei legislative, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, acest proiect de lege are ca scop prevenirea prejudiciilor grave aduse fermierilor autohtoni de consecințele războiului din Ucraina și a situației în care fermierii nu-și vor putea valorifica produsele sau le vor valorifica la prețuri mai mici decât costurile de producție. De asemenea, autorul susține că există riscul că o parte importantă a fermierilor nu-și vor putea onora obligațiile contractuale încheiate cu furnizorii, să achite salariile angajaților sau ratele creditelor.
Proiectul de lege cu privire la licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.
Citește și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea
În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.
Recomandăm și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări
Precizăm că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.
Află și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale
Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțineau că prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.
„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.
Asociația Forța Fermierilor au solicitat o întâlnire cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură.
Citește și: Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor
Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul a fost înaintat și înregistrat luni, 1 iulie, în Parlament.
Află și: MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024
Precizăm că, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 2 iulie. Principalul subiect al discuției a fost necesitatea de a prelungi sistemul de licențiere a importului de cereale și floare soarelui în Republica Moldova.
Te-ar putea interesa și: Fermierii, auziți? Urmează discuții despre licențierea importului de cereale
După această discuție, ministrul a anunțat că, mecanismul de licențiere a importului de cereale și oleaginoase ar putea fi introdus până pe 31 decembrie 2024.
Recomandăm și: Bolea: Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă