В Молдове

Soluții urgente sau proteste masive: Fermierii își fac auzită vocea

Автор: AgroExpert
proteste fermierii - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor susține că răspunsul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este unul întârziat la propunerile expuse în cadrul discuției din 17 noiembrie. Astfel, agricultorii continuă să se pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie.

„Domnul ministru public a recunoscut că situația în sectorul agrar este gravă și problemele agricultorilor, invocate nu odată, sunt reale. Acum tot mai accelerat decurge procesul falimentării fermierilor micro, mici și mijlocii. Însă, poziția ministerului de resort nu oferă soluții, care imediat pot ameliora situația. Se propune doar crearea unui grup de lucru, care va examina dosarele producătorilor agricoli, care se află în dificultatea achitării datoriilor, acumulate în perioada 2022-2023, și nu le pot restructura, având riscuri să fie supuși fie executării silite, fie procesului de insolvență, fie procedurii de restructurare cu sancțiuni insuportabile. Totodată, nu se spune nimic despre compensații din Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru anul 2024”, se arată în declarația emisă de asociație.

Potrivit reprezentanților, toate procedurile de verificare a dosarelor vor dura cel puțin câteva luni, în care mii de fermieri riscă să fie deposedați de tehnica agricolă, terenuri și chiar casele de locuit sau să piardă controlul asupra întreprinderilor lor. 

În aceste circumstanțe, Asociația Forța Fermierilor continuă să pregătească pentru protest, care a fost anunțat pentru 22 noiembrie.

„Reprezentanții organizației vor avea la orele 11.30 încă o încercare de dialog cu ministru al agriculturii, la care vom prezenta proiectul Dispoziției CSE, unde am comasat revendicările noastre cu propunerile guvernamentale. Remarcăm că asociația este disponibilă pentru compromis și a renunțat la executarea imediată a unor cerințe”, mai susțin fermierii.

Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan în 3 etape:

  1. Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole  cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
  2. Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și , după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.
  3. În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la proteste masive

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

обратно к списку