Цены и Тренды

Impactul licențierii importurilor de oleaginoase: Analiza Expertului Iurie Rija

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Юрий Рижа
Impactul licențierii importurilor de oleaginoase: Analiza Expertului Iurie Rija - agroexpert.md

Orice impediment birocratic ce ține de o licențiere pentru suplinirea stocurilor de materii prime pentru entitățile de procesare oleaginoasă, poate duce la un colaps economic, o creștere spontană a prețurilor la uleiurile vegetale, precum și la stagnarea întreprinderilor producătoare naționale, accentuarea șomajului dar și diminuarea încasărilor în bugetul național. De această părere este expertul în agro-market Iurie Rija.

„Până acum, cât existau suficiente cantități de floarea-soarelui pe stoc, importuri de materie primă practic nu au fost realizate. Spre exemplu, dacă să luăm perioada iulie 2023 - decembrie 2023, în Republica Moldova au fost importate 8.651 de tone de semințe de floarea-soarelui la un preț mediu de 11,2 lei/kg. Aceasta este un volum de 22 de ori mai mic decât cantitatea exportată în acea perioadă (de 190.464 de tone), iar procentual, 91% din acest import a fost operat de uzina Floarea Soarelui SA și a ajuns pe 6 zile de funcționare a fabricii.

 

Rezultatele anului 2023 erau destul de optimiste - țara primește mai multă valoare adăugată de la exportului producției prelucrate, decât în formă de materie primă. Astfel, în 2023 R. Moldova a exportat 300.461 de tone de semințe de floarea-soarelui, cu 36% mai puțin decât în 2022, în schimb a exportat mai multe produse din prelucrarea oleaginoasei: 248.206 de tone de ulei, cu 8,3% mai mult ca în 2022 și șrot 215.838 de tone, mai mult cu 28,4%.

 

În 2024 această tendință pozitivă la sigur nu va continua - deja din aprilie 2024, exportul uleiului a scăzut drastic la 3,4 mii de tone (spre comparație aprilie 2023- 32,9 mii de tone), iar exporturile de floarea soarelui în formă brută au înregistrat un avânt. Astfel în sezonul curent (perioada iulie 2023 - mai 2024), floarea soarelui ca materie primă se exportă mai mult decât cea prelucrată, cu o cotă de 1,1:1”, explică Iurie Rija.

Pe data de 4 iulie anul curent, legislativul a adoptat proiectul de Lege care prevede licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase. Prin modificările la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător s-a stabilit ca importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, meslinul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării, să fie permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, reglementare valabilă până la 31 decembrie 2024.

„În realitate, acest proiect prezintă mai multe provocări ascunse, care la moment cad mai puțin în vizor, dar vor avea un efect negativ mai mare pe termen lung. În primul rând, analizând situația economică creată în acest domeniu, nu este corect de făcut o antiteză între fermieri și producătorii autohtoni de produse vegetale uleioase, fiindcă atât fermierii, cât și producătorii beneficiază de aceeași piață. Totodată, pentru orice producător autohton este evident că atât în statele Uniunii Europene, cât și în țările Europei de Est, protejarea intereselor atât a fermierilor, cât și a producătorilor autohtoni se practică nu prin licențieri adiționale sau interdicții, ci prin facilitarea circulației libere de mărfuri și servicii”, mai punctează Iurie Rija.

Potrivit expertului, analiza minuțioasă a proiectului de lege respectiv scoate la iveală anumite lacune și incoerențele, și anume:

  1. Volumul achitării impozitelor de către producătorii naționali ai uleiurilor vegetale la o tonă de produs final este de circa 2,5 ori mai mare decât impozitele colectate de pe vânzarea a 5 tone de floarea soarelui, raportate la această tonă. Astfel, bugetul național are mai mult de câștigat din sporirea fabricării produselor finale uleioase.
  2. A licenția importul materiei prime oleaginoase în țară înseamnă de fapt, a-l stopa și a sista activitatea celor mai mari întreprinderi producătoare autohtone. De aici rezultă o altă consecință socială negativă - sporirea ratei șomajului în orașele unde sunt dislocate aceste întreprinderi.
  3. Licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase inevitabil va afecta însăși fermierii naționali, care vor fi nevoiți să procure uleiul vegetal autohton și șrotul la un preț mai înalt.

Comisia Europeană prin Directiva Consiliului UE din 30 iunie 1982 „Privind anumite produse folosite în hrana animalelor” nr. 82/471/CEE expres cere statelor care comercializează asemenea produse în Uniunea Europeană să-și „liberalizeze piața internă, înlăturând orice formalități și autorizații care ar îngreuna producătorului mic să-și vândă competitiv producția sa”. Soluția protecției drepturilor fermierilor și producătorilor autohtoni în opinia lui Iurie Rija constă nu în aplicarea licențierii provizorie a importurilor, ci constă în:

  • liberalizarea pieței interne
  • înlesnirea regulilor de import
  • stimularea producătorilor mici și mijlocii de produse derivate din grâu și floarea soarelui potrivit standardelor Uniunii Europene.

„Licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase indubitabil va lovi producătorii autohtoni de uleiuri vegetale și produse derivate, inclusiv o bună parte din societate, care, în situația creată, vor fi limitați în producere și vor fi obligați să reducă substanțial prelucrarea materiei prime din cauza impedimentelor birocratice de licențiere. La fel, vor suferi și încasările la bugetul național, care se vor micșora de cel puțin câteva ori datorită acestor limitări. Consider că acest proiect adoptat nu a fost consultat suficient, pare a fi unul grăbit, și va aduce atât prejudicii sociale cât și economice”, a conchis expertul.

Proiectul de lege cu privire la licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Citește și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Recomandăm și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

Precizăm că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.

Află și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale

Anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțineau că prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.

Asociația Forța Fermierilor au solicitat o întâlnire cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură. 

Citește și: Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor

Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul a fost înaintat și înregistrat luni, 1 iulie, în Parlament.

Află și: MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024

Precizăm că, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 2 iulie. Principalul subiect al discuției a fost necesitatea de a prelungi sistemul de licențiere a importului de cereale și floare soarelui în Republica Moldova.

Te-ar putea interesa și: Fermierii, auziți? Urmează discuții despre licențierea importului de cereale

După această discuție, ministrul a anunțat că, mecanismul de licențiere a importului de cereale și oleaginoase ar putea fi introdus până pe 31 decembrie 2024.

Recomandăm și: Bolea: Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!